Bidragstagare vs Försäkringskassan

Det sitter en lapp på brevlådan ”Ingen reklam, tack”, så den är oftast tom, men när ett brev från Försäkringskassan ligger där då höjer sig stressnivån avsevärt och jag kan knappt andas. Det är inte utan anledning.

Jag är mamma till en ung man, Anton född 1999, med  bland annat svår autism och utvecklingsstörning, med mycket stort hjälpbehov. Vi svenskar hör ofta att vi bor i ett land som är världsledande i social trygghet och välstånd. Kanske – men i så fall teoretiskt, det vill säga på pappret absolut inte i verkligheten. Det är viktigt att känna till det, så man inte har några falska förhoppningar den gång man behöver stöd och hjälp från till exempel Försäkringskassan.

Brevet jag fick i februari 2017, tog jag med mig in, satte mig, tack och lov, vid köksbordet och läste:

Hej! Försäkringskassan bedömer att du har fått 144 817 kr för mycket i vårdbidrag. Det var vårt fel att du fick för mycket pengar och vi ber om ursäkt för det.”  ”Rätten till vårdbidrag har upphört från och med juni 2015.” ”Du borde rimligtvis ha insett att du inte haft rätt vårdbidraget.”

Vårdbidrag fick jag beviljat för det utökade vård- och tillsynsarbete jag som förälder hade för Anton. Det är för att Anton kräver 100% tillsyn, dygnet runt. När han var på skolan och korttids så fungerar det sådär och jag behövde vara beredd att rycka ut, åka dit, prata med personal och helt enkelt alltid finnas till hands. Därför var det omöjligt för mig att arbeta fulltid, jag klarade 50%. Vårdbidraget var en ganska liten, men viktig ekonomisk hjälp. Min man och jag kunde i stort sett aldrig ha tid för varandra eller ha egentid. När vi var lediga tog vi hand om Anton, eller försökte göra allt som vardagslivet kräver men som inte kan göras när Anton är hemma, som att; dammsuga, klippa gräset, välja elbolag, ha tid till syskonet, släkt och vänner.

Anton kom hem på helger och var hemma på loven. För att jag och min man skulle få någon möjlighet till återhämtning och kunna umgås, sökte vi personlig assistans åt Anton när han var hemma. Vi fick till slut beviljad assistans i juni 2015 med 37 timmar och 20 minuter i veckan. Det var ett bra stöd för oss när Anton var hemma på helgerna, OM man får tag i någon assistent som fungerar med Anton och kan om autism. Men det förändrade varken min möjlighet att kunna arbeta fulltid, eller innebar mindre vård- och tillsynsarbete på vardagar, som var anledning till att jag beviljades vårdbidrag. Det är min skyldighet att meddela Försäkringskassan när någon förutsättning förändras, så fastän det var samma handläggare som fattat beslut om personlig assistans som också hade hand om vårdbidraget  så informerade jag om förändringen, inte en gång utan ett flertal gånger.

Fyra år senare har jag fått en ursäkt för att Försäkringskassan gjort fel, betalat tillbaka ett bidrag jag hela tiden trott jag var berättigad plus nästan 10 000 kr i ränta. Alltså – inte för att jag har ljugit, smugit eller på annat sätt försökt luras utan för att myndigheter har gjort fel och tagit lång tid på sig. Det ställs högre krav på mig som bidragstagare att känna till regler och lagar kring beviljade insatser än på Försäkringskassans handläggare. Räkna på vad denna form av trygghet kostar i personligt lidande, tid och skattepengar.

För att få lite perspektiv på hur liten och maktlös man är, och med vilken effektivitet samhällets stödsystem fungerar får du händelseförloppet i en kortversion. Detta är inget tyckande, allt finns dokumenterat.

2015 juni – Försäkringskassan beviljar personlig assistans.

2015 juli –  Försäkringskassans handläggare ”B B” som handhar både beslut kring personlig assistans och vårdbidrag har jag endast fått telefonnummer till, men efter flera fruktlösa telefonsamtal mejlar jag till slut både honom och en tidigare handläggare ”I” som jag brukar få svar från:

Hej Detta gäller Anton jag mejlar dig, I, eftersom du haft hand om Antons vårdbidrag först, …” ”B B har godkänt och vet att Anton har personlig assistans med 33 h och 10 min i veckan.” … ”Anton har inte längre LSS avlösning med 17 tim i månaden. Det slutar sista juli. Antons assistans började 1 juni. Ha det bra och tack för hjälpen.”

2015 september – ca 2 månader senare äntligen svar från handläggare BB:  ”Hej jag har fått information ifrån ”I”  om att A inte längre har 17 timmar ledsagning. Är det din avsikt att ansöka om mer timmar får du skicka en ansökan och beskriva vad det är A behöver mer hjälp för.”

Jag svarar: Nej, jag vill bara ge informationen. … Jag informerar er alla förändringar som sker, så fort jag tror de blir bestående, och inom tre månader, vilket vad jag förstått är min skyldighet. 

Jag mejlar båda handläggarna fler gånger i september och undrar återigen om Antons vårdbidrag kommer att påverkas. Till slut svarar B B: Efterkontroll kommer att göras inom kort/ B

2015 oktober – vårdbidraget betalas ut en gång i månaden och i oktober får jag bidraget utbetalt på ett annat bankkonto än det jag fått alla gånger tidigare. Alltså har vårdbidraget blivit handlagt. Jag slutade jaga handläggaren på Försäkringskassan. Jag hör inget från Försäkringskassan förrän nästan 1 1/2  år senare.

2016 –Det är nu Försäkringskassan menar att jag ska veta, att jag rimligen inte är berättigad vårdbidrag, men det gör jag inte. Jag tror att allt är som det ska, och behöver det ekonomiska stöd jag fått beviljat.

2017 februari – får jag brevet i början av denna text.  Någon vecka senare får jag beslutet: ”Du har totalt fått 144 817 kronor för mycket men du behöver alltså bara betala tillbaka 72 408 kronor.” ”Den sista dagen för att betala tillbaka pengarna är den 29 mars 2017.”  Jag har en månad på mig att betala och sedan är det 7,5% ränta på kapitalbeloppet, vilket är det högre beloppet. När det gäller Försäkringskassans ärenden tickar räntan på även när jag bestrider och överklagar, vilket jag gör. Jag anser att jag gjort allt i min makt för att göra rätt.

2017 april – jag  får en betalningspåminnelse och då är räntan 318 kr.

2017  maj – överklagar till Förvaltningsrätten. 

2017 november – sex månader senare ringer jag Förvaltningsrätten för att fråga hur ärendet går, och får besked att ärendet kan vara klart under första kvartalet 2018. 

2018 april – nästan ett år efter att överklagan har inkommit till Förvaltningsrätten, ringer jag igen och får reda på att de är underbemannade och att ingenting har hänt. Medan räntan på kapitalbeloppet tickar på. 

2018 oktober – brev från Kronofogden för att jag inte betalat tillbaka vårdbidraget. Försäkringskassan får jag inte tag i, så jag ringer Förvaltningsrätten och får då redda på att det kom en dom i april i år som gick i Försäkringskassans favör, vilken jag inte fått ta del av. Något har blivit fel med kommunikationen, och Förvaltningsrätten har inte reagerat på att inget mottagarkvitto har inkommit. Jag får förlängd tid för överklagan till Kammarrätten, och överklagar. Räntan tickar på och är nu uppe i 6 300 kr. 

2018 december – jag överklagar till Kammarrätten, och ska nu vänta på besked om överklagan godkänns.

2019 juli – jag har fortfarande inte hört något varken från Kammarrätten eller Försäkringskassan, så jag kontaktar Kammarrätten. Beslut togs februari 2019 ”PT vägrat”. Jag vet inte vad det betyder, men tror att jag inte fick överklaga, så beslutet från Förvaltningsrätten står fast. När jag får tag i en handläggare på Försäkringskassan så kunde inte hon heller se att det fanns något inkommet beslut från Kammarrätten, men hon hade inte full befogenhet att se allt. Men det kan vara en anledning till att Försäkringskassan inte återigen krävt betalning av mig efter Kammarrättens beslut. 

2019 augusti – Jag betalar tillbaka vårdbidraget som Försäkringskassan felaktigt betalat ut, samt en ränta på nästan 10 000 kr för att handläggningstiderna är fruktansvärt långa.  Inget av detta har varit mitt ansvar eller fel, men det spelar ingen roll. I Sverige är vi världsledande i social välfärd och ger stöd till de som mest behöver?

Detta är en av mina erfarenheter av Försäkringskassan, och tyvärr vet jag att min erfarenhet varken är unik, eller att jag ens är speciellt hårt drabbad. Nu tänker jag med fasa på sjukersättning och liknande bidrag jag genom åren fått, och den personliga assistansen min son får. Försäkringskassan kan när som helst kräva tillbaka ersättningen med en ursäkt att de gjort fel och om jag har fräckheten att hävda min rätt – tickar en 8% ränta på år efter år eftersom handläggningstider tar flera år. Försäkringskassan jagar fuskare och myglare, vilket är bra – MEN vem jagar Försäkringskassans ineffektivitet och inkompetens?

Jag återkommer och berättar hur det är att söka och få beviljat personlig assistans.

Kontakta mig på: lotta@antonshus.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *