Prototyp

Denna prototyp visar tankarna bakom Antons Hus, ett anpassat semesterhus som drivs av en serviceenhet enligt Anton Hus model via daglig verksamhet. Följande är en skiss för vad vi vill åstadkomma.

Se denna charmiga och informativa film om Antons Hus. Bli delaktig! Vi behöver vara många som hjälps åt att förverkliga drömmen.Titta, dela, gilla, kommentera, swisha!Tack Marie Eriksson.

Slået op af Antons Hus i Torsdag den 24. oktober 2019

Familjen Xson består av sonen Carl som är 13 år. Han går i Grundsärskola, men är ofta hemma. Har varit ”hemmasittare” under längre perioder. Han har autism, språkstörning och lindrig utvecklingsstörning. När han är stressad och pressad har han självskadebeteende och är utåtagerande. Carl har även svåra tvång när han inte mår bra.

Mamma som är sjukskriven från och till för stressrelaterade åkommor, fastän hon sedan 10 år har gått ner i arbetstid från 100% till 50%.

Pappa arbetar fulltid, men har fått ändra sina arbetsuppgifter till mindre resande och han känner sig otillräcklig på sitt arbete för han sällan kan jobba utöver fasta arbetstider fastän arbetssituationen ibland kräver det. Tvärtom måste han många gånger gå tidigare från sitt arbete, eller avbryta sin arbetsdag för att sonens behov ställer de kraven.

Dottern Sophie är 15 år och går i nian. Hon tycker det är roligt att gå i skolan, och jobbar hårt för att lyckas få bra betyg. Hon känner oro inför att börja i gymnasiet, och att inte räcka till.

Familjen har försökt att åka på semester tillsammans. Carl uttrycker inte mycket men semester är en av få saker han spontant tar upp. Efter familjens tidigare semestrar är alla helt slut. Det har tagit mycket energi att anpassa det mesta efter Carls behov. Semester ger aldrig vila eftersom allt har gått ut på att undvika katastrofer. En katastrof är att Carl är så stressad och instabil att han skadar sig själv eller förstör saker i sin omgivning. Nu har familjen fått information, genom Autism- och Aspergerföreningen att det finns ett semesterhus – Antons Hus – i Skåne som anpassar efter familjer med autisms behov. De mejlar Antons Hus och bokar en helg – de kommer ha tillgång till huset från fredag efter lunch till söndag kväll.

Antons Hus Serviceenhet får bokningen. Serviceenheten består av person med autismdiagnos, som har beviljats insatsen daglig verksamhet, och personal från hens boende och daglig verksamhet. På Antons Hus finns tre Serviceenheter. Var och en har sina arbetsuppgifter som de klarar av och känner sig duktiga på.
Personen med autismdiagnos bidrar med sin expertis med att leva med autism. Personalen i Serviceenheten bidrar med sin kunskap att ta tillvara denna unika erfarenhet, och för att lyckas får personalen gedigen autismkunskap enligt ”Antons Hus-modellen”.

När Antons Hus får bokningen av familjen Xson inhämtas information via ett frågeformulär. Det framgår att familjen Xson vill, till självkostnadspris, få mat inköpt till sin vistelse. Carl äter bara chicken-nuggets som är paketerade i blå förpackning, men familjen tycker om att laga mat tillsammans och lämnar en inköpslista så att de kan bereda sina middagar i Antons Hus välutrustade och trivsamma kök, utan att behöva åka iväg och handla, eller ta mat med sig. Det finns inga allergier hos familjen.

Intressen är förutom matlagning och hästar, specialintressen för luftballonger och Super Mario.

Höga, plötsliga ljud och färgen gul bör undvikas.

Carl tycker om filmen Djungelboken, snören, vatten och sandlekar, Sophie tycker om hästar och Instagram, Pappa tycker om matlagning och Mamma trädgårdsskötsel. Promenader och fiska tycker alla i familjen om att göra.

Carl kommunicerar via Widgit Go och har en egen ”kommunikations-surfplatta” han är van vid InPrint från skolan och sitt korttidsboende. Han blir hjälpt av bild med text. Familjen har inte bilder på skåp och liknande hemma med vad som finns i dem, men tycker det är en bra idé att få det gjort i Antons Hus. Tycker att det kommer hjälpa alla i familjen att hitta saker som finns i huset.

Familjen har ingen egen bil utan vill bli hämtade fredag på tågstationen och körd till huset, och på samma sätt bli lämnad vid tågstationen på söndagen. De vill inte själva städa utan lägger till den tjänsten.

Arbetstagarna på Antons Hus förbereder familjens vistelse. De letar upp och tar reda på om det är något speciellt spel, om det är figurer eller bilder av Super Mario och luftballonger, samt dekorerar huset. Gula saker plockas undan. Det finns olika typer av trådar tillgängligt. De handlar till familjen. Familjen får reda på att det finns möjlighet att rida islandshästar hos granngården. Per brev skickas laminerade foto på huset, både inne och utemiljön. Även foto på tågstationen där de blir hämtade, foto på bilen och person som hämtar och visar upp Antons Hus. Familjen får information om att på Antons Hus hemsida finns det filmer från huset, både inne- och utemiljö.

I huset finns flera rum i olika storlekar. Om familjen vill dela rum eller ha varsitt. Det finns flera datorer, bra internetuppkoppling. TV och filmen Djungelboken är framme. Det är ett fullt utrustat kök med kokböcker. När Mamman ser bilder på trädgården med en köksträdgård och liten damm, tar hon kontakt med Antons Hus och frågar om det finns möjlighet att stänga av det området eftersom Carl sannolikt kommer att slänga sten i dammen och möjligen riva upp det som är odlat. Svaret är att Carl får kasta sten i dammen, och att allt i köksträdgården är till för att användas/ätas av gästerna. Om något rivs upp går det att plantera om. Trädgården är till för att vara i, avnjutas och koppla av i. Det går bra att klättra i träd, gräva och användas på olika sätt, både vanliga och ovanliga.

Familjen får reda på att Antons Hus också är ett pedagogiskt hus och att under vistelsen får familjen gärna prova och använda allt. Ladan erbjuder en hinderbana och flera möjligheter till olika sinnes-upplevelser. Det finns ett snoezelrum, ett vatten- och sandlek rum, ett ”energi-rum” där man kan gå undan för att ladda eller bli av med energi. Ett ljudisolerat rum dit man kan gå för att få tyst eller för att själv spela musik. Ett kreativt rum för pyssel och konst. Ett kontor med dator, skrivare och laminator, om man vill göra sina egna bilder och scheman. Till allt finns utförlig information med förslag på hur det kan användas och på vilket sätt sinnen som används kan påverka ens välbefinnande liksom hur tydliggörande strategier kan underlätta.

När familjen Xson kommer hem efter sin vistelse, tar de kontakt med Carls korttidsboende och tipsar om alla tips och möjligheter att prova på som Antons Hus erbjuder. På måndagar städas huset och fredagar förbereds huset för helgens gäster, men mitt i veckan är huset öppet för pedagogiska besök av yrkesverksamma och andra intresserade som vill lära sig om autism, praktiska sinnesanpassningar och förtydligande strategier. Adam, arbetstagare på Antons Hus, kan med personalens hjälp, med glädje visa runt besökare och visa hur olika strategier används. Han har begränsat tal, men kommunicerar bra på andra sätt. Personalen har stor autismkunskap och kan förtydliga om det behövs.

Yrkesverksamma som besöker Antons Hus som pedagogiskt hus får många praktiska tips och önskar ibland fördjupad kunskap. Då finns uppdragsutbildning om återhämtningens och vilans positiva hälsoeffekt samt stressreducerande strategier för personer med autism som bygger på sinnesanpassning och tydliggörande metoder.

Metoden som personal på Antons Hus Serviceenhet arbetar efter, för att lyckas hjälpa arbetstagarna med diagnos autism utföra sina arbetsuppgifter, kan användas i andra sammanhang och kommer att dokumenteras och finnas tillgänglig.